• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Кіровоградські діти віддають перевагу художньо-естетичному напрямку організації дозвілля

Кіровоградські діти віддають перевагу художньо-естетичному напрямку організації дозвілля

2013-11-19

/Files/images/novini/pozashkllya/LEON7581_2.jpg


















Залучення дітей до гурткової роботи, забезпечення змістовного дозвілля, розвиток творчих здібностей є сьогодні пріоритетним напрямком діяльності міської влади в організації роботи позашкільних навчальних закладів і дитячо – юнацьких клубів за місцем проживання.

На цьому наголосили під час прес – конференції у міській раді начальник управління освіти Лариса Костенко і начальник відділу сім’ї та молоді Людмила Дорохіна.

/Files/images/novini/pozashkllya/Худ-естет_виховання.jpg





- Президент України ставить перед нами завдання організації різностороннього розвитку кожної дитини, забезпечення можливості займатися гуртковою роботою художньо – естетичного, науково – технічного, еколого – натуралістичного, туристсько – краєзнавчого, фізкультурно – спортивного та інших напрямів, - відзначила Лариса Костенко. – Відповідно, управління освіти проводить цілеспрямовану роботу щодо збереження та підтримки системи позашкільної освіти міста, створення належних умов для гурткової роботи в закладах, розширення мережі позашкільних навчальних закладів на базі загальноосвітніх навчальних закладів, приділяється увага поліпшенню якості позашкільної освіти, вивчається інноваційна діяльність позашкільних навчальних закладів, які вдало поєднують в своїй діяльності розвиток, навчання, виховання та процес професійного самовизначення особистості.





За інформацією Лариси Костенко, кіровоградські діти віддають перевагу художньо – естетичному напрямку дозвілля і це не дивно, оскільки Кіровоград відомий на всю Україну як центр хореографічного мистецтва, столиця танцю. В обласному центрі діти можуть навчатися в 449 гуртках, де викладаються художньо – естетичні дисципліни. Друге місце за популярністю належить гурткам науково – технічного напрямку, їх у Кіровограді 182. У 49 гуртках обласного центру діти мають можливість покращувати свою спортивну майстерність, в 28 – займатися експерементально – дослідницькою діяльністю, в 11 – освоювати туристсько – краєзнавчі навички, а в 9 – вивчати еколого – натуралістичні дисципліни.

Спектр діяльності позашкільних закладів у Кіровограді постійно розширюється, до роботи з дітьми залучаються високваліфіковані майстри своєї справи. Так у 2013 році кіровоградські школярі отримали можливість серйозно займатися гончарством, такий гурток працює в ЗОШ № 35 та килимарством.

Успіхи, яких досягли діти в освоєнні навиків декоративно – ужиткового мистецтва можна оцінити переглянувши виставку їхніх робіт, розміщену на першому поверсі будинку Кіровоградської міської ради.

/Files/images/novini/pozashkllya/LEON7570_1.jpg


Основна мета діяльності дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання – це організація змістовного дозвілля дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку за межами школи, відзначила під час пресс-конференції Людмила Дорохіна.

Клуби за місцем проживання займають дозвілля дітей та молоді в позаурочний час, навіть якщо вони прийшли просто поспілкуватись з однолітками, щоби не вештатись вулицями.

Тому крім гурткової роботи значно величезною популярністю серед дітей користуються різнопланові заходи в ДЮКах.

За інформацією Людмили Дорохіної, у 2013 році в клубах було проведено 912 заходів, в яких взяли участь понад 50 тисяч дітей.

Раніше, звернула увагу начальник відділу, наші заклади частіше за все відвідували діти, яких не брали до професійних студій через відсутність таланту, фізичних даних чи матеріальної можливості родини. Між тим в клубах вони змогли навчитись тому ж виду творчості, що й в професійних студіях, секціях.



Окрім освітньої та виховної функцій ДЮКи виконують ще й профілактичну та соціальну функцію, підкреслила Людмила Дорохіна.

Варто згадати про літнє працевлаштування. Дитячо-юнацькими клубами за місцем проживання спільно з комунальним підприємством «Трест зеленого господарства» було організовано громадські роботи передбачені програмою “Молодь Кіровограда” на 2013 рік. До роботи було залучено 10 трудових загонів, 224 дитини отримали заробітну платню в сумі 109 тис. грн.

Кiлькiсть переглядiв: 830